Nemzeti Művelődési Intézet

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Újabb információk a kulturális közfoglalkoztatásról

E-mail Nyomtatás
Share Könyvjelző - Megosztás

felkialto13

Tájékoztatjuk Tisztelt Partnereinket, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programja többszöri módosítást, egyeztetést követően végleges formájában benyújtásra került a Belügyminisztériumba.

A döntés megszületéséig arra törekszik az Intézet, hogy minden előkészítő lépést megtegyen a program mihamarabbi indítása érdekében. Vannak olyan folyamatok, melyeknek elindítása már most lehetséges, és vannak olyanok, amelyekre csak akkor nyílik mód, ha a minisztérium részéről megszületett a döntés. Az ezt követő előkészítési folyamat során egy időpontban, egymással párhuzamosan több projektlépés történik majd:

1. Előkészítő lépések:

Elsőként a közfoglalkoztatási kérelem kerül benyújtásra a Nemzeti Munkaügyi Hivatalba (továbbiakban: NMH). Ezt követi a Partnerek által benyújtott igények csökkentése, várhatóan 3420 főig, a települések csatlakozási ütemtervének elkészítése mellett. Minden leendő Partnerünkkel szerződést fogunk kötni az együttműködésről, melynek előkészítése folyamatban van, és az adatok begyűjtését követően ekkor már megtörténhet a szerződések aláírása is.

Eközben Partnereinknek ismét lehetősége lesz átgondolni a regisztráció során megjelöltek személyét, és szükség esetén új jelölteket állítani a közfoglalkoztatáshoz. Erre többek között akkor lehet szükség, ha a korábban számításba vett regisztrált munkanélküli jelöltek azóta már elhelyezkedtek, vagy másik programban vesznek részt. Az ajánlott jelöltek alkalmasságát egy online felületen elérhető kérdőív, valamint az oda feltöltendő önéletrajz és motivációs levél alapján fogjuk vizsgálni, majd ezt követően egy személyes beszélgetés alapján véglegesítjük a kulturális közfoglalkoztatási programba bevontak névsorát. Az elfogadott jelöltek listáját egyeztetni kell az Nemzeti Munkaügyi Hivatallal, ahol ellenőrzik a személyek jogosultságát, illetve szükség esetén újabb személyeket ajánlanak.

A program elindításához szükséges képzéseket időközben az Intézet kidolgozta és akkreditáltatta, továbbá megkereste a megfelelő forrást azok megvalósításához. A képzések megszervezése, előkészítése folyamatosan történik, az előkészítési munkálatok folynak.

A közfoglalkoztatottak felvétele előtt megtörténik a foglalkoztatással kapcsolatos dokumentáció előkészítése (munkaügyi- és szakmai dokumentumok), a foglalkoztathatósági vizsgálatokhoz árajánlatkérések beszerzése, szerződések kötése a szolgáltatókkal.

Az előkészítő lépések záró momentuma a hatósági szerződés megkötése lesz a Nemzeti Munkaügyi Hivatallal.

Amikor ez megtörtént, akkor mondhatjuk majd ki: a program elindulhat.

2. Projektkezdő lépések:

Az Intézet megyei irodáiba és központunkba pénzügyi adminisztrátor közfoglalkoztatottakat fogunk felvenni, akik segítik a program zökkenőmentes működését. Elsőként ezeket a munkatársakat fogjuk alkalmazni és felkészíteni a munkavégzésre. Ezzel egy időben felkészítjük megyei irodáinkat, biztosítunk számukra minden szükséges eszközt és feltételt a program működtetéséhez.

A kulturális közfoglalkoztatási program beindítása szakaszosan, több lépcsőben fog megvalósulni. Elsőként a hátrányos helyzetű kistérségekben a közösségi koordinátor munkások felvétele fog megtörténni. Az ő feladatuk lesz járási szinten a települési közfoglalkoztatottak segítése, illetve megyei irodáink munkájának támogatása. A közösségi koordinátorok szintén Partnereinknél, a járási központokban kerülnek elhelyezésre. Képzésük regionális szinten fog megtörténni, majd ezt követően megkezdődhet együttműködésük a megyei irodákkal és a Partner szervezetekkel.

Ezután kerül sor a hátrányos helyzetű kistérségek kistelepülésein dolgozó közösségi munkások felvételére, képzésére és munkába állására, majd a közepes és nagyobb települések következnek.

A program következő szakaszában a nem hátrányos helyzetű járásközpontok közösségi koordinátor munkásai kerülnek felvételre és képzésre, majd a kis-, közepes- és nagytelepülési közösségi munkások beléptetésével lesz teljes a folyamat.

Amint a mostani helyzetben bármilyen változás áll be, azonnal értesíteni fogjuk Partnereinket az eseményekről. A változásokról, a döntési- valamint az előkészítési folyamatban történt előrelépésről ezen a helyen fogjuk folyamatosan tájékoztatni Partnereinket. Kérjük, látogassák honlapunkat rendszeresen!

Gyakran ismételt kérdések


 

© 2013. NMI http://mmikl.hu